spacer.png, 0 kB
Κρασί ΠΟΠ Μεσενικόλα. Εκτύπωση E-mail
Και με την πρώτη ιστορική του ετικέτα ξανακυκλοφορεί στην αγορά το κόκκινο ξηρό κρασί ΠΟΠ Μεσενικόλα.
Το παρουσίασε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, σε ειδική εκδήλωση, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικού τομέα Καρδίτσας «ΔΙΟΝΥΣΟΣ».
Στους παρευρισκόμενους μίλησε αρχικά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Φώτης Γκαζούνης καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας τους συνεργάτες για την προσπάθεια που έκανε δυνατή την παραγωγή και εμφιάλωση του ΠΟΠ Μεσενικόλα, αυτή τη φορά από τον Διόνυσο.
Παράλληλα αναφέρθηκε στα προβλήματα στον χώρο της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας και στην μεγάλη επιδείνωση που προέκυψε με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του κρασιού, ο οποίος, όπως υποστήριξε, και άδικος είναι και δημιουργεί προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού για τους συνεταιρισμούς και κυρίως συμβάλει στην αύξηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Αν και συζητείται, συνέχισε, τελευταία η κατάργηση του μέτρου, η ζημιά πλέον για το συνεταιριστικό κίνημα είναι τεράστια.
Μιλώντας στη συνέχεια ο χημικός Οινολόγος Χρήστος Ρέππας, έκανε μια σύντομη αναδρομή στο κρασί Μεσενικόλα και την καταχώρησή του ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευση), τονίζοντας ότι η πρώτη εμφιάλωση έγινε το 1996 και αφορούσε στην εσοδεία 1995, με πρώτο εμφιαλωτή την ΕΑΣ Καρδίτσας και ακολούθησαν δύο ιδιωτικά οινοποιεία που συνέβαλαν στην προώθηση του συγκεκριμένου κρασιού πανελλαδικά.
Ακόμα τόνισε ότι η παραγωγή του συγκεκριμένου οίνου διέπεται από προδιαγραφές και προϋποθέσεις. Οι ποικιλίες που συμμετέχουν στην οινοποίηση είναι η ντόπια γηγενής και μοναδική στην Ελλάδα «Μαύρο Μεσενικόλα» κατά 70% και οι ποικιλίες syrach και carignan κατά 30%. Οι ποικιλίες αυτές πρόσθεσε πρέπει να καλλιεργούνται αποκλειστικά εντός της οριοθετημένης αμπελουργικής ζώνης των κοινοτήτων Μοσχάτου, Μεσενικόλα, Μορφοβουνίου του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, που έχουν υψόμετρο έως 750 μέτρα.
Επίσης αναφέρθηκε στην διαδικασία παραγωγής αλλά και σε στοιχεία που δίνουν τα χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο κρασί, που κυκλοφορεί σε φιάλη 750ml. Κατέληξε λέγοντας ότι το ΠΟΠ Μεσενικόλα που παρουσιάζει ο Συνεταιρισμός είναι 12,5%, έχει ρουμπινί χρώμα, σύνθετο άρωμα φρούτων του δάσους, σώμα πλούσιο με αρκετές τανίνες, ισορροπημένη γεύση και βελούδινη επίγευση.
Ολοκληρώνοντας υποστήριξε ότι το 2017 ήταν μία εξαιρετική χρονιά, που τα σταφύλια ωρίμασαν φυσιολογικά, με υψηλούς σακχαρικούς τίτλους και πλούσιο φαινολικό δυναμικό. Ο «Διόνυσος» θα εμφιαλώσει συνολικά 3.700 λίτρα από το νέο κρασί, κυρίως σε φιάλες των 750 ml, ενώ στο σχεδιασμό είναι και εμφιάλωση σε 187 ml, για χρήση κυρίως από καφετέριες.
Με το τέλος των ομιλιών ακολούθησε η ουσιαστική παρουσίαση με τους παριστάμενους να δοκιμάζουν το νέο κρασί του «Διόνυσου» και να δηλώνουν ενθουσιασμένοι.
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB

© 2007 www.mesenikolas.gr | Developed and Hosted by Kataskevi eshop Plushost.gr | Supported by Fatsimare.gr