spacer.png, 0 kB
Xρίστος Κοτρώτσος: Ο Άγιος Γεώργιος-Ημέρα εορτής. Εκτύπωση E-mail

Αδελφοί, "Θεού γαρ συνεργοί εσμέν, Θεού γεώργιον, Θεού
οικοδομή έστε"...(Α Κορ.γ,9).

Αγαπητοί μου φίλοι καί φίλες Μεσενικολιτες.Σας καλημεριζω. με το ΧΡΙΣΤΌΣ ΑΝΈΣΤΗ και τα χρόνια πολλά σε όλους τους Γιώργουςκαι τις Γεωργιες.
Ο Αγιος Γεώργιος,ο Τροπαιοφόρος, γεννήθηκε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το 275 μ.Χ. απο Χριστιανους γονείς. Σε νεαρή ηλικία έγινε χριστιανός και στρατιώτης του Ρωμαϊκού στρατού. Ενωρις έλαβε τον τίτλο του κόμη, δηλ.. του Χιλιαρχου, λόγω των πολλών προσόντων και της γενναιότητας του. Στον διωγμό, που έκανε ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός το 303 μ.Χ., μετα από καταγγελία ότι είναι χριστιανός, τον συνέλαβαν και ύστερα από πολλά βασανιστήρια να αποκηρύξει την πίστη του στον Χριστό, ένεκα της άρνησης του, τελικά τον αποκεφάλισαν. Μαρτυρησε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 303 μ.Χ. την 23ην Απριλιου, ημερα που εορτάζει η εκκλησία μας τη μνήμη του, πανηγυρικά. Σταθερη είναι η εορτή του. Εαν συμπέσει προ του Πάσχα, εορτάζεται τη Δευτέρα της Διακαινησιμου, διότι τα τροπάρια εορτής του, είναι Αναστάσιμα. Αναφερονται και εξυμνούν το ιστορικό γεγονός της εκ νεκρών Αναστάσεως τουΣωτηρος Χριστού. Σε άλλη περίπτωση, όπως είπαμε, εορτάζεται κανονικά. Φετος βέβαια η εορτή του είναι την επόμενη της Κυριακής των Μυροφόρων, ημέρα Δευτέρα 23 Απριλίου. Πολλοι Ιεροί Ναοί υπάρχουν στο όνομα του, σε ολη την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία, που έχουν το όνομα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Αλλά και πάμπολλοι οι εορτάζοντες. Συναγωνιζονται σε πλήθος τους Γιάννηδες.
Στο Μεσενικόλα,καιρού επιτρέποντος,η εορτή του γίνεται στο Μοναστήρι του Αη Δημήτρη. Εαν ο καιρος είναι βροχερός, ή λόγω άλλης σοβαρής αιτίας, τότε η Θ. Λειτουργία γίνεται στο χωριό. Ακόμη πολλοί Ι. Ναοί υπάρχουν στην Παλαιστίνη, στην Αίγυπτο και Αφρική, σε όλη την Ευρώπη, τιςΗ.Π.Α., τον Καναδά και σε όλο τον κόσμο. Ειναι πολύ προσφιλές και αγαπητό, ως όνομα. Ιδιαιτερως απευθυνω τις πιο θερμές ευχές από καρδιάς, στο φίλο Γιώργο, που μας φιλοξενεί με αγάπη και υπομονή στην Ιστοσελίδα "Φαίδων Γ. Κρανιάς".
Η αγιογραφία απεικονίζει τον άγιο Γεώργιο, έφιππο, δηλαδή καβαλαρη, σε άσπρο άλογο, να φονεύει με το κοντάρι του, τον άγριο δράκοντα, το θηρίο.
Πολλοί θρύλοι και διάφορα έθιμα και παραδόσεις κατά τόπους είναι συνδεμένα με το όνομα του, στα διάφορα μέρη της πατρίδας μας, τα οποία και παραλείπω.

Τελειώνω με το Απολυτίκιο  του,σε Ήχο β'.

Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των πτωχων υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, τροπαιοφόρε, μεγαλομάρτυς Γεωργιε.Πρεσβευε Χριστώ τω θεώ  σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Δοξαστικόν (Ήχος πλ. Α')
" Ανέτειλε το έαρ, δευτε ευωχηθωμεν. Εξελαμψεν η Ανάστασις του Χριστού, δευτε ευφρανθωμεν. Η του αθλοφορου μνήμη, τους πιστούς φαιδρυνουσα ανεδείχθη. Διό φιλεορτοι, δευτε αυτήν πανηγυρισωμεν..."

Και πάλι σας χαιρετώ και εύχομαι προσωπικά και οικογενειακά στους εορτάζοντες σήμερα, τ' Αη-Γιωργιου, Χρόνια Πολλά, με υγεία, ειρήνη, αγάπη και χαρά.

Χρίστος Γ. Κοτρωτσος
Καθηγητής - Θεολογος

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB

© 2007 www.mesenikolas.gr | Developed and Hosted by Kataskevi eshop Plushost.gr | Supported by Fatsimare.gr