spacer.png, 0 kB
Kυνήγι-Ψάρεμα Εκτύπωση E-mail

ΚΥΝΗΓΙ

Η εντυπωσιακή σε ποικιλία βλάστηση, κάνει την περιοχή μας παράδεισο, όπου βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες είδη του ζωικού βασιλείου.

Στους κυνηγούς, η περιοχή μας επιφυλάσσει ξεχωριστές εμπειρίες.

Οι λάτρεις του τριχωτού κυνηγιού μπορούν να κυνηγήσουν στα πυκνά δάση από καστανιές και βελανιδιές, καθώς και στις παραλίμνιες περιοχές αγριογούρουνα ,λαγούς, ενίοτε και ζαρκάδια.

Επίσης θα συναντήσουν πολλά άγρια είδη της πανίδας όπως αλεπούδες, ασβούς, κουνάβια, αγριόγατους και περαστικά αγριοκάτσικα.

Αξίζει δε να σημειωθούν και οι αραιές επισκέψεις αρκούδων και λύκων. Οι φίλοι του φτερωτού θηράματος μπορούν να βρούν πληθώρα αποδημητικών όπως Μπεκάτσες, Φάσσες, και λιγοστά Τρυγόνια.

Παραλιμνίως συναντάμε πολλά είδη από Αγριόπαπιες και Αγριόχηνες, όπως Σαρσέλες (Μπαμπλέκια), Γερμάνια, Σφυριχτάρια, Χουλιαρόπαπιες, Ψαλίδες και Βαρβάρες.

Θα συναντήσουμε επίσης πολλά απαγορευμένα για τους κυνηγούς είδη όπως Κύκνους, Ψαροφαγάδες, Κορμοράνους, Κολοβούτια και Νερόκοτες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή μας βρίσκονται δύο από τα καλύτερα καρτέρια Αγριόπαπιων.

Στα Αμπέλια και τους ελαιώνες κάτω απ’ το χωριό βρίσκουμε Φασιανούς, Τσίχλες, Κοτσύφια και Συκοφάγους, ενώ στις περιοχές όπου υπάρχουν Καστανιές θα βρούμε την Κιργιρίνα (είδος ντόπιας Τσίχλας).

Φωτο


ΨΑΡΕΜΑ

Ο Μεσενικόλας κατέχει τη μεγαλύτερη σε έκταση παραλίμνια περιοχή της λίμνης Πλαστήρα γι’ αυτό το ψάρεμα αποτελεί το κυρίως χόμπι των νέων του χωριού μας.

Τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες οι ακτές της λίμνης κατακλύζονται από ερασιτέχνες ψαράδες με καλάμια και πετονιές για να ψαρέψουν Κυπρινοειδή, δηλαδή Κυπρίνους, Καρελίσια (τοπική ονομασία), Γριβάδια, και Πλατίτσες. Θα βρούμε επίσης Τσιρώνια, Πέρκες νάνους, Κέφαλους, και σπανίως Γλίνια και Ασπρόψαρα που τείνουν να εξαφανιστούν καθώς και Γουλιανούς για τους οποίους τελευταία έχουν ρίξει γόνο.

Από τα πιο νόστιμα ψάρια της περιοχής μας είναι η ντόπια πέστροφα

με τις κόκκινες βούλες που ζούσε και στα ποτάμια πριν γίνει η λίμνη,

η Ιριδίζουσα Πέστροφα και η Σολομοπέστροφα. Όλες ψαρεύονται με πεταλούδα.

Μόνο με βάρκα και δίχτυα ψαρεύεται το καλύτερο ίσως ψάρι της περιοχής ο Κορέγονος, ψάρι της οικογένειας των Σολομοειδών με λευκό κρέας χωρίς κόκαλα, νοστιμότατο και πλούσιο σε Ω. Η καθαρότητα της λίμνης και τα πλούσια σε φυτοπλαγκτόν νερά της το βοήθησαν να αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό πληθυσμό, παρά την υπερβολική αλιεία που υφίσταται λόγω της καλής τιμής που πιάνει στην αγορά.

Περίοδος απαγόρευσης του ψαρέματος για τα κυπρινοειδή είναι ο μήνας Μάιος, για την πέστροφα από 1 Νοεμβρίου έως και 15 Φεβρουαρίου, και για τον Κορέγονο από 1 Δεκεμβρίου έως 31 Ιανουαρίου.

Φωτο


Κείμενο: Χρήστος Βασιλάκος.

 
spacer.png, 0 kB

© 2007 www.mesenikolas.gr | Developed and Hosted by Kataskevi eshop Plushost.gr | Supported by Fatsimare.gr