spacer.png, 0 kB
Νέλλη Τσαγανού -Παναγοπούλου: "5η Απριλίου 1878" Εκτύπωση E-mail

Ιστορικές μνήμες  “5η Απριλίου 1878

Μια ημέρα σταθμός  στην ιστορία του  Μεσενικόλα.


Γράφει η Νέλλη Τσαγανού –Παναγοπούλου.

Καθηγήτρια, Φιλόλογος


Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο νομός της Καρδίτσας σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες συμμετείχε ενεργά. Οι Μεσενικολίτες σε όλες τις δύσκολες στιγμές του έθνους ήταν παρόντες και διακρίθηκαν προασπίζοντας τα ιερά και τα όσια του έθνους.

Ως γνωστόν το 1878 η Θεσσαλία ήταν υπό την Τουρκική κυριαρχία και τα σύνορα του ελεύθερου ελληνικού κράτους έφθαναν μέχρι το Σπερχειό ποταμό. Στις 5 Απριλίου του 1878 πριν ακριβώς 134 χρόνια, οι αντιπρόσωποι όλων των Αγραφιώτικων χωριών συγκεντρώθηκαν στο χωριό μας, συγκεκριμένα στην κεντρική πλατεία. Εκεί έγινε σύσκεψη δημόσια και συνέστησαν την Προσωρινή Διοίκηση των Θεσσαλών Αγραφιωτών. Εξέλεξαν τα μέλη της διοίκησης δηλαδή της επιτροπής που θα τους διοικούσε και θα υποστήριζε τα δίκαια τους ενώπιον της ελεύθερης Ελλάδας και θα συντόνιζε τον αγώνα τους κατά των Τούρκων για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Το πρακτικό που συντάχθηκε τη μέρα εκείνη υπογράφτηκε από τα μέλη της επιτροπής, που από το χωριό μας ήταν οι Βασαρδάνης Απόστολος, Ψάρρας Δημ., Βλάτσιος Αναγνώστης, Καζάσης Δημ., Τσαγανός Τάσος, Κοτρώτσιος Δημ..

Την 5η Απριλίου1878 ο Μεσενικόλας ήταν ο τόπος απ’ όπου η προσωρινή διοίκηση διοικούσε όλη την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας. Οι κυριότερες μάχες ενώπιον των Τούρκων τότε είχαν δοθεί στη Σέκλιζα, στη Ματαράγκα, στον Άγιο Γεώργιο, στη Μητρόπολη, στο μοναστήρι της Κορώνας (όπου 200 Τουρκοαλβανοί παραδόθηκαν στους ηρωικούς Βλασδινούς αγωνιστές, που είχαν αρχηγό το γενναίο Γεώργιο Αθάνατο).

Η ενσωμάτωση βέβαια της Θεσσαλίας με την υπόλοιπη Ελλάδα πραγματοποιήθηκε αργότερα τον Αύγουστο του 1881 αφού προηγουμένως είχε συγκληθεί το Μάρτιο του 1881 συνδιάσκεψη των τότε μεγάλων δυνάμεων, που είχε καθορίσει τα νέα σύνορα του ελληνικού έθνους, σύμφωνα με τα οποία όλη η Θεσσαλία, πλην του διαμερίσματος της Ελασσόνας και η Ήπειρος, πλην του διαμερίσματος της Άρτας δόθηκαν στην Ελλάδα. Ο ελληνικός στρατός τότε εισήλθε νικητής στις Θεσσαλικές πόλεις και στην Καρδίτσα στις 18 Αυγούστου 1881.

Κάθε λαός είναι αλήθεια ότι οφείλει να γνωρίζει την ιστορία της πατρίδας του. Εμείς οι Έλληνες οφείλουμε να γνωρίζουμε την ιστορία της Ελλάδος, αλλά οφείλουμε να γνωρίζουμε και την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας μας, του τόπου μας, της καταγωγής μας.

Η ιστορία της Θεσσαλίας συνεχώς εμπλουτίζεται και με το πέρασμα των χρόνων γίνεται συνεχώς όλο και πιο λεπτομερειακή. Οι άρχοντες του τόπου, η κοινωνία του Μεσενικόλα, οι ενώσεις, οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται για το καλό αυτού του τόπου, έχουμε όλοι εθνικό χρέος να θυμόμαστε αυτό το αξιόλογο ιστορικό γεγονός, που έλαβε χώρα στο χωριό μας και ακόμη να παρακαλέσουμε την ηγεσία του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, την ηγεσία του Δήμου Καρδίτσας και την ηγεσία ακόμη όλης της χώρας, αν χρειαστεί, έτσι ώστε η 5η Απριλίου να καθιερωθεί επίσημα για το Μεσενικόλα ως ημέρα τοπικής εθνικής γιορτής. Να καθοριστεί τη δεύτερη μέρα του Πάσχα κάθε χρόνο να τελούνται στην κεντρική πλατεία, κάτω από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τιμητικές εκδηλώσεις, δηλαδή δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, γιατί όσο μικρός κι αν είναι ένας τόπος έχει ανάγκη μνήμης και κατανόησης των μεγάλων ιστορικών στιγμών. Οι επετειακές εκδηλώσεις άλλωστε έχουν το χαρακτήρα της δικιάς μας ψυχικής αναβάθμισης, αλλά και των επερχόμενων γενεών, για να μας κρατούν σε εγρήγορση οι αγώνες και οι θυσίες των προγόνων μας.

Είμαστε ως Μεσενικολίτες περήφανοι γι’ αυτό το ιστορικό γεγονός

Είμαστε περήφανοι για όλους τους γενναίους αγωνιστές του χωριού μας

Τιμούμε τη μνήμη όλων όσων αγωνίστηκαν και δόξασαν το χωριό μας

Έχει μεγάλη σημασία και αξία σήμερα που η μοίρα της χώρας είναι δύσκολη και οι καιροί κρίσιμοι, η φλόγα της ελληνικής ψυχής να μη σβήσει και να προχωράμε με το κεφάλι ψηλά.

Ζήτω το χωριό μας.

Ζήτω η πατρίδα μας.

Βιβλιογραφία

1) Κ. Παπαρρηγόπουλου «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους»

2) Εγχειρίδιο τοπικής ιστορίας Καρδίτσας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας 1997

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB

© 2007 www.mesenikolas.gr | Developed and Hosted by Kataskevi eshop Plushost.gr | Supported by Fatsimare.gr