Μπλάσδο (Μοσχάτο) και Ιερά Μονή Κρυεράς Πηγής (Μονή Κορώνας).
Μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897, οι Τούρκοι κατέλαβαν την πεδινή
Θεσσαλία, οπότε στο Μεσενικόλα εγκαταστάθηκαν οι ελληνικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλης της Καρδίτσας και η
μεραρχία Τρικάλων του ΕλληνικούΣτρατούμεεπικεφαλής το διοικητή της Μεταξά.
ΤιςημέρεςτηςυποχώρησηςτουΕλληνικού στρατούτοκράτοςβρέθηκεσεκατάστασηδιάλυσης καιμίαμεγάληομάδακαταδίκωνκατάφερενααποδράσειαπότιςφυλακέςτηςΧαλκίδας. ΟιδραπέτεςαυτοίήλθανκαιεγκαταστάθηκανστοΒουνέσιόπουάρχισαντηδράση τους ληστεύοντας κατ' αρχήν τους Βουνεσιώτες.Στις23Μαΐου 1897 επέδραμαν και στοΜεσενικόλαγιαναληστέψουντουςντόπιουςκαιτουςπρόσφυγεςπουείχανανεβείστοχωριόαπ’τηνΚαρδίτσα .Ηεπιδρομήαποκρούστηκε. Κατάτη σύγκρουσησκοτώθηκεμίαηλικιωμένηγυναίκα (σύζυγος Γεωργίου Κάτσιανου) ενώ τραυματίστηκαντρειςπρόσφυγες.Μετάαπόλίγεςημέρεςηεπιδρομήεπαναλήφθηκεμεαποτέλεσμαναδιεξαχθείολοήμερημάχησταβόρειαόριατουχωριού. ΤιςαπογευματινέςώρεςσκοτώθηκεοεπικεφαλήςτωνληστώνΤσιούκαςοπότεοιεπιδρομείςαποχώρησανάπρακτοι.
Tο 1925 στον Μεσενικόλα εγκαθίσταται και κατοικεί γιατα επόμενα τρία τουλάχιστον χρόνια ο καταγόμενος από το Μορφοβούνι στρατηγός και μετέπειτα πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας.
Οι Μεσενικολίτες συμμετέχουν σ' όλους τους αγώνες για την ελευθερία και πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος. Στον Μακεδονικό αγώνα συμμετέχουν Νταής Κωνσταντίνος (καπετάν Τσιάρας) υποστράτηγος, Καραπάνος Χρήστος υποστράτηγος, Σταφυλάς
Αντώνιος συνταγματάρχης, Στυλιανός Κρανιάς λοχίας και Ευθυμίου Χαρίλαος στρατιώτης.
Τοχωριό έχει τριάντα νεκρούς στους Βαλκανικούς αγώνες και στη Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή.
Στον πόλεμο της Αλβανίας, πέφτει ηρωικά (11-12-40) ο απότακτος από το κίνημα του 35 λοχαγός Γεώργιος Βασαρδάνης που κατατάχτηκε εθελοντικά καθώς και άλλοι δύο Μεσενικολίτες.
Στην περίοδο της φασιστικής κατοχής οι Μεσενικολίτες μαζί με τους κατοίκους των άλλων χωριών της περιοχής, εντάσσονται ενεργά στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης με αποτέλεσμα τον Ιούνιο του 1943 οι Ιταλοί να κάνουν επιδρομή στην περιοχή και να κάψουν τα χωριά. Στον Μεσενικόλα οι κατακτητές σκότωσαν τον Παπά και άλλους έντεκα αμάχους που βρήκαν μέσα στο χωριό. Επίσης δύο Μεσενικολίτες σκότωσαν οι Ιταλοί στα Φάρσαλα τον Μάρτη του 1943.
Άλλους δεκατρείς Μεσενικολίτες δολοφόνησαν οι Γερμανοί οι οποίοι επίσης επέδραμαν και έκαψαν το χωριό έξι μήνες αργότερα.
Οι καταστροφές συνεχίστηκαν και κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, ότανέχασαν την ζωή τους τριάνταΜεσενικολίτες και των δύο παρατάξεων.
Η αναγκαστική μετακίνηση απ' το στρατό στην περίοδο αυτή όλων των
κατοίκων του Μεσενικόλα στη Μητρόπολη, σε συνάρτηση με την
καταστροφή των αμπελιών από την φυλλοξήρα και το κύμα αστυφιλίας που ακολούθησε, οδηγούν το Μεσενικόλα, όπως και όλα τα χωριά της περιοχής σε δημογραφική συρρίκνωση.