spacer.png, 0 kB
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΙΤΣΗΣ: ΆΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ Εκτύπωση E-mail

Θα νομίσει ο Αναγνώστης με το διάβασμα αυτού του ιστορήματος, ότι πρόκειται για μια ιστορία που είναι αποκύημα μιας αρρωστημένης φαντασίας. Δεν είναι όμως έτσι, γιατί πρόκειται για ένα γεγονός, που έλαβε εδώ και αρκετά χρόνια, το 1906 στο Μεσενικόλα, που ήταν τότε έδρα του Δήμου της Νεβρόπολης. Από την ίδρυση του Δήμου της Νεβρόπολης, δηλαδή από το 1833 μέχρι στις 31 Αυγούστου του 1912, οπότε με το Νομοθετικό διάταγμα Φ.Ε.Κ 261/31/8/1912 καταργήθηκαν οι Δήμοι και ιδρύθηκαν οι Κοινότητες στο Δήμο της Νεβρόπολης που είχε έδρα το Μεσενικόλα, υπηρέτησαν οι παρακάτω Δήμαρχοι: Σάκκας Απόστολος, Ψάρρας Αναστάσιος, Βλάτσιος Αναστάσιος, Βασιαρδάνης Μιλτιάδης, Κοτρώτσος Στέφανος από το Μεσενικόλα, Κορκόντζελος, από το Κερασοβο Ευρυτανίας και κάποιος Βολιωτάκης από την Πορτίτσα . Από όλους τους Δημάρχους που υπηρέτησαν στο Δήμο της Νεβρόπολης, εκείνος που άφησε τη σφραγίδα του στη περιοχή και για τον οποίον έχουν να πουν τόσα πολλά οι χωριανοί μας είναι ο Κορκόντζελος Γεώργιος.

Διετέλεσε Δήμαρχος από το 1903 μέχρι το 1906. Δικολάβος και πολύ φιλοχρήματος. Του άρεσαν πολύ τα ρουσφέτια. Τίποτα δεν έκανε, αν δεν έπαιρνε το ρουσφέτι του. Αυτό το ήξεραν όλοι, όχι μόνο από το χωριό μας, αλλά και τα γύρω χωριά. Γι’ αυτό κάθε φορά που τον χρειάζονταν για κάποια υπόθεση, τον κουβαλούσαν μέσα στο τρουβά τους, κοτόπουλα, μέλι, καρύδια, ακόμα και λαχανικά.; Ήταν πολύ ρουσφετολόγος και φιλοχρήματος. Φορούσε, όπως έλεγαν οι γεροντότεροι, φουστανέλα κατάλευκη και χρυσοκέντητο φέσι. Είχε σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα, όπως με τον Τερτίπη και το Σπύρο Ταλιαδούρο και ήταν Γενικός Δερβένεγας κατά τα λεγόμενα σε ολόκληρη τη περιοχή. Έκανε το Δικολάβο στο Ειρηνοδικείο του χωριού και είχε την απαίτηση, όλες οι υποθέσεις που αναλάμβανε να εκδίδονται, όπως αυτός ήθελε. Κάθε απόφαση που έβγαζε ο Ειρηνοδίκης, να είναι σύμφωνη με την επιθυμία του. Έτσι μια μέρα που είχε πολλές υποθέσεις, ο Ειρηνοδίκης τους αθώωσε όλους, εκτός από τον τελευταίο. O Κορκόντζελος, διαμαρτυρήθηκε και τον είπε. «Α! εδώ μας τα λέρωσες κ. Ειρηνοδίκη» και πήρε την απάντηση- Μα δεν βγάλαμε ούτε τη μελάνι σήμερα κ. Δήμαρχε!

Στις τελευταίες εκλογές είχαν βάλει υποψηφιότητα για το αξίωμα του Δημάρχου εκτός από τον Κορκόντζελο, ο Κώστας Τσούλας από το Βουνέσι, ο Στέφανος Κοτρώτσιος, από το Μεσενικόλα και ο Αναστάσιος Βλάτσιος, επίσης από το Μεσενικόλα. Δήμαρχος βγήκε ο Βλάτσιος, και οι χωριανοί μας τότε, έβγαλαν το παρακάτω σκωπτικό:

O Κώστας Τσούλας γάιδαρος

Κοτρώτσιος το σαμάρι.

Κορκόντζελος τα πέταλα

Και Βλάτσιος καβαλάρης.

Όταν έχασε την εκλογή, οι αντίπαλοί του σκηνοθέτησαν με πραγματικό φέρετρο τη κηδεία του. Αρκετοί χωριανοί έλαβαν μέρος στο σκηνοθετημένο ξόδι, που παρίσταναν τους τεθλιμμένους συγγενείς. O Γεώργιος Σφέτσιος, άσπρος και παχουλός, ντύθηκε στα μαύρα και παρίστανε τη γυναίκα του τη Φωτεινή. Γύριζε ολόγυρα από το φέρετρο που το είχαν γεμίσει με αγριολούλουδα και έκλαιγε και οδύρονταν απαρηγόρητα. Έφτασαν έτσι στο σπίτι του Σταθόπουλου που καθόταν ο Κορκόντζελος. Αποθέσανε στην αυλή το φέρετρο και άρχισαν διάφορα επικήδεια μοιρολόγια. O Κορκόντζελος, που ήταν μέσα στο σπίτι την ώρα εκείνη, έστειλε κάτω τη γυναίκα του, τη Φωτεινή, με γλυκά, μεζέδες και τσίπουρο. Οι βαρυπενθούντες χωριανοί, αφού πήραν τα γλυκά, έφαγαν τους μεζέδες και ήπιαν το τσίπουρο, τα εγκατέλειψαν όλα εκεί και ξεκίνησαν να φύγουν ντροπιασμένοι. Στο μεταξύ, εμφανίσθηκε στο μπαλκόνι του σπιτιού, ο πρώην Δήμαρχος και τους ευχήθηκε. Ευχαριστώ παιδιά ! Άντε και στα δικά σας. Και τότε έγινε το σώσε. Αυτά και άλλα πολλά διηγούνταν οι γέροντες του χωριού μας για το Δήμαρχο Κορκοντζελο που ωστόσο δεν αρνούνταν ότι έκανε πολλά έργα στο Μεσενικόλα.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB

© 2007 www.mesenikolas.gr | Developed and Hosted by Kataskevi eshop Plushost.gr | Supported by Fatsimare.gr