spacer.png, 0 kB
3/8ου/2010 Εκτύπωση E-mail
Έφυγε ο Θόδωρος Καλαμάτας.
Πέθανε σε ηλικία 84 ετών και κηδεύτηκε στο χωριό μας ο παλαίμαχος αγωνιστής Θόδωρος Καλαμάτας.
Ο Θόδωρος υπήρξε εξαίρετο μέλος της κοινωνίας του Μεσενικόλα με πλούσια αγωνιστική και κοινωνική προσφορά.
Στα χρόνια της Ιταλογερμανικής κατοχής και σε πολύ μικρή ηλικία οργανώθηκε στο ΕΑΜικό κίνημα της Εθνικής Αντίστασης. Τότε έχασε και τον πατέρα του Αριστείδη, που  τον συνέλαβαν στην Καρδίτσα και τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί κατακτητές.
Με την απελευθέρωση και μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας η οικογένεια του Θόδωρου, όπως και όλοι οι αντιστασιακοί, υπέστη και αυτή τις διώξεις και τα βάσανα της περιόδου της "λευκής τρομοκρατίας". Έτσι ο Θόδωρος κατατάχτηκε στις τάξεις των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Πιάστηκε αιχμάλωτος από τον κυβερνητικό στρατό το 1947 και παρέμεινε για δέκα χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες. Όταν αποφυλακίστηκε ήρθε στον Μεσενικόλα και δημιούργησε οικογένεια με δύο παιδιά.
Η χούντα των συνταγματαρχών τον συνέλαβε και πάλι το 1967 μαζί με τον πεθερό του Λάμπρο Μανώλη.
Ο Θόδωρος ήταν χαρακτήρας τίμιος πράος και μειλίχιος και έτσι απολάμβανε της εκτίμησης όλων των συγχωριανών μας, που τον τίμησαν εκλέγοντάς τον επανειλημμένα κοινοτικό σύμβουλο και πρόεδρο του γεωργικού συνεταιρισμού του χωριού μας.
Ήταν βαθειά πολιτικοποιημένος άνθρωπος, μέλος του ΚΚΕ και έμεινε πιστός στα ιδανικά που πίστευε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Η σεμνή του παρουσία και δράση θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη στη μνήμη μας.
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB

© 2007 www.mesenikolas.gr | Developed and Hosted by Kataskevi eshop Plushost.gr | Supported by Fatsimare.gr