spacer.png, 0 kB
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΙΤΣΗΣ: Ο ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ Εκτύπωση E-mail

Το είπε και το έγραψε προ πολλού στην εφημερίδα «ΝΕΒΡΟΠΟΛΗ» που εκδίδεται από το Σύλλογο Μεσενικολιτών στην Αθήνα, ο αείμνηστος Παναγιώτης Ποδηματάς, Γραμματέας τότε της Κοινότητας Μεσενικόλα και δεν είχε άδικο, γιατί κυριολεκτούσε στη πραγματικότητα. Ο Μεσενικόλας υπήρχε κάποτε, γιατί τώρα μέρα, με τη μέρα φθίνει και χάνεται, ένα πλούσιο και σπουδαίο κεφαλοχώρι. Μια κωμόπολη ζηλευτή, που για πολλά χρόνια υπήρξε έδρα του Δήμου της Νεβρόπολης, περιοχής των Δυτικών Αγράφων και έδρα όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών, Ταχυδρομείου, Τηλεφωνείου, Δασονομείου, Κτηνιατρείου, Αγροτικού Ιατρείου, Ειρηνοδικείου, Συμβολαιογραφείου, Υποθηκοφυλακείου, Δημοτικού Σχολείου, Σχολαρχείου και Αστυνομικού Σταθμού, με αρκετή δύναμη Χωροφυλάκων.

Ο Μεσενικόλας διαχρονικά έχει δώσει πολύ αίμα στους αγώνες της πατρίδας μας και έχει αναδείξει πάρα πολλούς επιστήμονας που έχουν διαπρέψει σε όλους του τομείς της πολιτικής, στρατιωτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας. Από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας μέχρι σήμερα 2010 έχει αναδείξει δέκα βουλευτές, έξι στρατηγούς τρεις Νομάρχες και πάρα πολλούς επιστήμονας, Ας αρχίσουμε από τη στρατιωτικά δρώμενα, Στον μεγάλο αγώνα του 1821 παραβρέθηκαν και πολέμησαν στην έξοδο του Μεσολογγίου που έγινε στις 10 Απρίλη του 1826 οι χωριανοί μας, Φωτάκης Δημήτριος, Καραμανώλης Δημήτριος, Γώγος Γεώργιος, Ξαντήρος Δημήτριος και κάποιος Αποστολίδης που τιμήθηκε με αριστείο Ανδρείας από το Βασιλιά Όθωνα Με τον Καραϊσκάκη παραβρέθηκε σε πολλές μάχες ο Πασχαλίδης Δημήτριος.

Στον Αγώνα για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας πρωτοστάτησε ο Βασαρδάνης Απόστολος οπλαρχηγός και πρόεδρος της Επιτροπής του απελευθερωτικού αγώνα, για τον οποίον θα κάνουμε λόγο πιο κάτω και στο Μακεδονικό αγώνα, οι Χωριανοί μας Νταής Κωνσταντίνος υποστράτηγος, Καραπάνος Χρήστος Υποστράτηγος, Αντώνιος Σταφυλάς, Κρανιάς Στυλιανός και Ευθυμίου Χαρίλαος. Στους μετέπειτα αγώνες του έθνους 1912, στο Μικρασιατικό πόλεμο καθώς και στη μεγάλη εποποιία του Αλβανικού έπους πολλοί χωριανοί μας πολέμησαν και δόθηκε μάλιστα και αρκετό αίμα.

Αλλά δεν είναι του παρόντος θέματος να ασχοληθώ με τους αγώνας αυτούς και το αίμα που χύθηκε γιατί αποσκοπώ να ασχοληθώ στο παρόν θέμα μου με τους Βουλευτάς και τους στρατηγούς που κατάγονται από το χωριό μας για να αποδείξω και να τεκμηριώσω αυτά που είπε και έγραψε ο Παναγιώτης ότι ο Μεσενικόλας ακτινοβολεί παντού και πάντοτε. Και αρχή κάνω από τους βουλευτές,

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΣΑΡΔΑΝΗΣ. Γιατρός το επάγγελμα. Στην επανάσταση το 1878 ήταν οπλαρχηγός και εξελέγη μάλιστα από τους προκρίτους των Αγράφων πρόεδρος και συντονιστής του απελευθερωτικού Αγώνα. Έλαβε μέρος και διακρίθηκε σε πολλές μάχες εναντίον των Τούρκων. Το 1877 συνελήφθη από τους Τουρκαλβανούς, και όταν τον πήγαιναν για εξορία στη Πτολεμαΐδα της Συρίας, κατόρθωσε να δραπετεύσει και βρέθηκε στη Λαμία. Με τη δράση του αυτή και τους αγώνες του, τίμησε το χωριό μας και γενικότερα τη περιοχή της Καρδίτσας που μεταπολεμικά τον τίμησε και τον εξέλεξε για τέσσερες τετραετίες από το 1881 μέχρι το 1905 βουλευτή Καρδίτσας. Από τη θέση του αυτή εργάστηκε για τη βελτίωση και εξύψωση του βιοτικού επιπέδου του λαού της Επαρχίας Καρδίτσας και ιδιαίτερα του Ορεινού πληθυσμού των Θεσσαλικών Αγράφων. Πέθανε το 1936.

ΝΤΑΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ( Καπετάν Τσιάρας) Γεννήθηκε στο Μεσενικόλα το 1883. Ακολούθησε τη Στρατιωτική σταδιοδρομία.. Πολύ νέος έλαβε μέρος στους Μακεδονικούς αγώνας. Πήρε μέρος σε πάρα πολλές μάχες που έγιναν με τους με τους κομιτατζήδες των Βουλγαρικών κομιτάτων και τους Τούρκους που τους υποστήριζαν. To 1908 όταν ιδρύθηκαν οι Ελληνικές Επιτροπές του αγώνα στις πόλεις και σε πολλά χωριά της Μακεδονίας και Θράκης, ο Στρατηγός Νταής υπολοχαγός τότε, έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη οργανωτική αυτή προσπάθεια και σε συνεργασία με το Στυλιανό Γονατά και το Γεώργιο Κονδύλη, συνέλαβαν αρκετούς πράκτορας και εξόντωσαν αρκετές συμμορίες Βουλγάρων κομιτατζήδων. Μετά την απελευθέρωση εξελέγη Βουλευτής Καβάλας.

ΚΟΤΡΏΤΣΙΟΣ ΜΆΡΚΟΣ. Γεννήθηκε στο Μεσενικόλα το 1874. Σπούδασε Δικηγόρος, και εξάσκησε το επάγγελμα στη Καρδίτσα. Βουλευτής εξελέγη το 1910. Διετέλεσε για αρκετά χρόνια πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας. Από το τις 1924 υπήρξε Νομικός Σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας και των Θεσσαλικών σιδηροδρόμων. Πέθανε το 1932.

ΒΛΑΤΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ. Μετά εγκύκλιες σπουδές του στο Μεσενικόλα, φοίτησε στο Γυμνάσιο Καρδίτσας και στη συνέχεια γράφηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής και άσκησε το επάγγελμα του στη Καρδίτσα.. Βουλευτή εξελέγη στη Β! Αναθεωρητική Βουλή το 1910.

ΨΑΡΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ. Γεννήθηκε στο Μεσενικόλα. Τελείωσε τη Στρατιωτική Ιατρική και υπηρέτησε επί σειρά ετών ως αξιωματικός του Υγειονομικού και στη συνέχεια άσκησε το επάγγελμα του γιατρού στη Καρδίτσα. Μετοίκησε και παρέμεινε στην Αθήνα, όπου και εξελέγη Βουλευτής στη περιφέρεια Αθηνών τέσσερες φορές 1926, 1932, 1933 και 1935.

ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ. Γεννήθηκε στο Μεσενικόλα. Από μαρτυρίες παλαιοτέρων μάθαμε ότι τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και το Σχολαρχείο στο Μεσενικόλα. Περισσότερες πληροφορίες δεν μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε γιατί τα αρχεία της Κοινότητας Μεσενικόλα, όταν κάναμε τη σχετική έρευνα είχαν καεί από τους Γερμανοιταλούς κατακτητές. Εξελέγη βουλευτής στη Περιφέρεια της Έδεσσας.

ΚΑΓΙΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ. Γεννήθηκε στο Μεσενικόλα Καρδίτσας. Τελείωσε τ6ο Δημοτικό Σχολείο και το Σχολαρχείο του χωριού. Δεν γνωρίζουμε περισσότερα για τις σπουδές και τη σταδιοδρομία του. Εκλέχτηκε βουλευτής στη περιφέρεια της Λάρισας.

ΨΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. Γεννήθηκε στο Μεσενικόλα μετά τις σπουδές του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ,όπου ασχολήθηκε με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Υπήρξε ο εμπνευστής και ιδρυτής του Τ.Ε.Β.Ε. Εξελέγη βουλευτής στην Αθήνα κάτω από τη σημαία του Εθνικού ριζοσπαστικού κόμματος και προσέφερε πολλές υπηρεσίες στο χωριό μας.

ΒΑΣΑΡΔΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. Γεννήθηκε στο Μεσενικόλα το 1908. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στο Μεσενικόλα και στο Γυμνάσιο της Καρδίτσας, παρακολούθησε μαθήματα Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έλαβε το πτυχίο του Δικηγόρου. Παραστάθηκε αρχικά σε δίκες που γινότανε στο Ειρηνοδικείο Μεσενικόλα και αργότερα στη Καρδίτσα. Αναμείχτηκε νέος στη πολιτική και υπηρέτησε σαν Γενικός Γραμματέας στη Περιφέρεια Ηπείρου. Στη συνέχεια ήρθε και πάλι στη Καρδίτσα., όπου εξελέγη τέσσερες φορές Βουλευτής τα έτη !950, 1951, 1952 και 1956. Από τη θέση του αυτή προσέφερε αρκετές υπηρεσίες στους χωριανούς του και γενικότερα στη Πατρίδα. Αποδήμησε εις Κύριον πλήρης ημερών σε ηλικία 92 ετών και κηδεύτηκε πάνδημα στην Αθήνα στις 26 του Γενάρη το 2000.

ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ. Γεννήθηκε στο Μεσενικόλα το 1916. Μετά το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, φοίτησε στο Γυμνάσιο Καρδίτσας το έτος 1934. Στη συνέχεια γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το δίπλωμα του καθηγητού Μαθηματικών το 1939. Στον Ελληνοιταλικό πόλεμο πολέμησε με το βαθμό του έφεδρου ανθυπολοχαγού Στις 6 του Απρίλη πολέμησε γενναία και τραυματίστηκε σε μάχη των οχυρών και μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο στη Φιλιππούπολη Βουλγαρίας που νοσηλεύτηκε. Έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση σαν Καπετάνιος Τάγματος και υπασπιστής στο 52 Σύνταγμα του Ε.Λ,.Α.Σ Τραυματίστηκε για δεύτερη φορά το Νοέμβριο του 1943. Μετά την απελευθέρωση συνελήφθη από τις παρακρατικές οργανώσεις και φυλακίστηκε στις φυλακές της Καρδίτσας. Το 1947 εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Απολύθηκε τον Απρίλη του 1950 και τον ίδιο χρόνο εκλέχτηκε Γραμματέας της Ε.Δ.Α βουλευτής εκλέχτηκε το Μάη του 1958.

Νοιώθω την ανάγκη, και αισθάνομαι μεγάλη υπηρηφάνεια, να σημειώσω εδώ ότι από τους 70 Βουλευτές που έχουν εκλεγεί στο Νομό Καρδίτσας μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο Ελληνικό Κράτος οι δέκα είναι από το Μεσενικόλα και αυτό και μόνον αποδεικνύει τη ζωτικότητα και τη πνευματική ανωτερότητα των κατοίκων του χωριού μας.

Θα αναφερθούμε εδώ και στους Νομάρχες του χωριού μας που είναι Ο ΒΑΣΑΡΔΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, γιος του βουλευτού Κωνσταντίνου Βασαρδάνη, που προαναφέραμε. ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΔΙΑΣ του Αποστόλου, πτυχιούχος Νομικής και κάτοχος αρκετών μεταπτυχιακών διδακτορικών διπλωμάτων και το ΓΕΏΡΓΙΟ ΜΑΚΡΥΝΙΚΑ που πήρε το πτυχίο των Μαθηματικών από το Μαθηματικό τμήμα Ιωανίνων και το έτος 1993 τοποθετήθηκε Νομάρχης Γρεβενών. Και για να κλείσουμε το θέμα μας ας μην παραλείψουμε να ρίξομε λίγο μελάνι και στους στρατηγούς που κατάγονται από το χωριό μας και που είναι: Ο ΣΦΕΤΣΙΟΣ ΘΩΜΑΣ του Δημητρίου, ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΡΑΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Αντωνίου. ΝΤΑΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ο Μακεδονομάχος και ΜΗΛΙΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Γεωργίου, που για τις προσφορές του στην πατρίδα τιμήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία με το μετάλλιο Στρατιωτικής αξίας, με το χρυσό Σταυρό του Ανωτέρου Ταξιάρχη του Τάγματος Φοίνικος και το Χρυσό Σταυρό του Ταξιάρχη του Τάγματος τιμής.

Εκτός αυτών που αναφέραμε πιο πάνω, υπάρχουν από το Μεσενικόλα πάρα πολλοί άλλοι ανώτεροι επιστήμονες, που δεν είναι δυνατόν να τους αναφέρουμε εδώ. ‘Ισως μιαν άλλη φορά με δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθώ μ’ αυτούς διεξοδικότερα. Έτσι λοιπόν, ύστερα από αυτά, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι δεν είχε δίκαιο ο Παναγιώτης που έγραψε, ότι

« Ο ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ»

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB

© 2007 www.mesenikolas.gr | Developed and Hosted by Kataskevi eshop Plushost.gr | Supported by Fatsimare.gr