spacer.png, 0 kB
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΙΤΣΗΣ: ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΑΣ Εκτύπωση E-mail

ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΙΛΗΤΣΑΙΟΙ ΣΤΟ ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ

 

Μεγάλη ήταν η επιθυμία μου, απ’ τα Γυμνασιακά μου ακόμα χρόνια και ερευνούσα να βρω την καταγωγή μου, τις ρίζες μας. Από πού και πως βρέθηκαν οι Μηλιτσαίοι στο Μεσενικόλα. Από παραδόσεις των παππούδων μας γνώριζα ότι κάποιος με το όνομα Νικολάκης, ήταν ο πρώτος Μηλίτσης που βρέθηκε, άγνωστο πως, στο Μεσενικόλα. Χρόνια πέρασαν χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ένα όμως απροσδόκητο και ανεπάντυχο γεγονός, ήρθε ουρανοκατέβατο να μου βγάλει απ’ αυτή την απορία. Όταν τα 1950 υπηρετούσα τη θητεία μου, στο Κ.Ε.Β.Ο.Π στο Χαϊδάρι, ήρθε μια μέρα ο ξάδερφός μου Χαρίλαος, γιος του Δ.Μηλίτση, αδερφού του πατέρα μου και ζήτησε από το σκοπό της πύλης του στρατοπέδου να με ειδοποιήσει να βγω στη πύλη να τον συναντήσω. Συμπτωματικά, όμως, άλλος στρατιώτης παρουσιάστηκε που είχε το ίδιο όνομα και επίθετο. ΄Ηρθε με βρήκε και μου συστήθηκε. Συνάδελφε, να συστηθώ. Λέγομαι Χρήστος Μηλίτσης. Ξαφνιάστηκα. Πήγαινε στη πύλη, μου είπε, σε ζητά ένα ξαδερφάκι σου και όταν επιστρέψεις τα κουβεντιάζουμε. Γνωριστήκαμε. Ήταν δικηγόρος, γίναμε φίλοι και τα λέγαμε. Από αυτόν έμαθα αργότερα, ότι η καταγωγή μας είναι από την Πολιανή, ή Πολιάνα του Δήμου Αμφίας Μεσσηνίας, που βρίσκεται κοντά στη Καλαμάτα. Από κει έφυγε, όπως μου είπε, ποιος Νικόλας, κυνηγημένος και καταζητούμενος από τους Τούρκους, πριν εκραγεί η επανάσταση του 1821 και χάθηκαν τα ίχνη του. Ο Νικόλας αυτός, όπως που πιο πάνω ανέφερα, βρέθηκε στο χωριό μας και ευτόνου απόγονοι υπήρξαν οι Μηλιτσαίοι στο Μεσενικόλα. Μέσα από τις συζητήσεις μας πληροφορήθηκα ακόμη και για τη μεγάλη προσφορά των εκεί Μηλιτσαίων στην επανάσταση του 1821. Με προσκόμισε μάλιστα και αντίγραφα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης που αποδεικνύουν τη δράση τους στον αγώνα και τα σχετικά βραβεία που τους απονεμήθηκαν, για τη συμβολή τους και τον ηρωισμό τους στην επανάσταση του 1821, που τα κρατώ στο αρχείο μου, καθώς τα περιγράφω παρακάτω:

1) Μηλίτσης Χριστόδουλος. Υποστράτηγος. (Αριθμός Μητρώου 25573). Έλαβε μέρος στην επανάσταση το 1823. Κατάγονταν από τη Μεσσηνία. Υπήρξε αρχικά οπλαρχηγός και συμπολέμησε με το Γρηγόριο Αναγνωσταρά, Ηλία Φλέσσα, Νικήταν και Αρχιμανδρίτη Δικαίον. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, στη Καρύταινα, Βαλτέτσι, Τρίπολη, Αργολίδα, Μονεμβασιά, Δερβενάκια και Νεόκαστρο. Ανδραγάθησε βραβεύτηκε και προήχθη από την Κυβέρνηση του 1823 στο βαθμό του εκατόνταρχου και αργότερα υποστρατήγου. Στα πρακτικά το βραβείου που του απενεμήθη υπογράφεται ως εξής.

Εν Γαρδικίω 15-12-1841

Α. Μαυρομιχάλης. Γ. Φλέσσας

Ταγματάρχης Π. Καπετανάκης.

Εν Καλάμαις 16 Νοεμβρίου 1846.

Επικυρούται το γνήσιον της υπογραφής.

Α. Μαυρομιχάλης Υποστράτηγος

Γ. Αναγνωσταράς ταγματάρχης.

Σ. Καπετανάκης.

2) Μηλίτσης Νικόλαος. (αριθμός Μητρώου 25193 Εγεννήθη εις την Πολιανή Δήμου Αμφίας Έλαβε μέρος εις την επανάσταση του 1821. Υπηρέτησε υπό τας διαταγάς του Γρηγορίου Φλέσσα, Αναγνωσταρα, Νικήταν Σταματελόπουλον, Νικήτα Φλέσσαν. Με το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στην Καρύταινα, στο Βαλτέτσι, Τρίπολη, Αργολίδα, Μονεμβασιά, Δερβενάκια, με το Δράμαλη και τον Ιμπραήμ πασά στα Δερβενάκια και Λεοντάρι, δεικνύων εις όλας τας μάχας ζήλον αφοσίωσιν και γεναιότητα εις όλας τας πολιορκίας.

Κατ’ αίτησιν χορηγείται το παρόν

Εν Καλάμαις τη 14-1-1841.

Τ. Σ. Σ. Καπετανάκης.

3) Μηλίτσης Δημήτριος. Αντιστράτηγος. Από την Πολιανή Μεσσηνίας. Από τους πρώτους πυρήνας της Επανάστασης. Προήρχετο από τας τάξεις του Αγγλικού στρατού Επτανήσου. Ήταν υπαρχηγός του Θόδωρου Κολοκοτρώνη. ΄Έλαβε μέρος στις μάχες Καλαμάτας, Μονεμβασιάς, Μεθώνης, Βαλτέτσι, Δερβένι, Τρίπολη κ.λ.π, ως Χιλίαρχος κατ’ αρχήν και αργότερα αντιστράτηγος Υπήρξε, όπως γράφει ο Φωτάκης, γενναίος στρατιωτικός και δάσκαλος της πολεμικής τέχνης.

Το προπερασμένο Καλοκαίρι, ήρθε κάποιος Μηλίτσης από τη Καλαμάτα στο Μεσενικόλα. Ζήτησε να με δει. Γνώριζε τη διεύθυνση μου απ’ το βιβλίο μου «ΑΓΡΑΦΑ». Δυστυχώς έλειπα είχα πάει τότε στη Σαντορίνη και δεν με βρήκε. Συνάντησε όμως το χωριανό μας, συγγενή μου και συνονόματο Χρήστο Μηλίτση του Γεωργίου στρατηγό, τον εξαίρετο αυτόν στρατιωτικό, που υπηρέτησε στο στρατό, σε διοικητικές και επιτελικές θέσεις σε όλα τα κλιμάκια της ιεραρχίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τιμήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας, με το Χρυσό Σταυρό του Ανωτέρου Ταξιάρχη του Τάγματος Φοίνικος και το χρυσό Σταυρό του Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής. Επίσης τιμήθηκε από τις ΗΠΑ με το Μετάλλιο της εξαιρέτου υπηρεσίας σε αναγνώριση των εξαίρετων υπηρεσιών του, ως ανωτέρου Εθνικού Αντιπροσώπου στην Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των Η.Π.Α. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είναι ο μόνος στρατηγός που τιμά το χωριό μας. Υπάρχουν και άλλοι 4 στρατηγοί ο Νταής Κωνσταντίνος, ο Θωμάς Σφέτσιος ο Καραπάνος Χρήστος και ο Δημήτριος Κρανιάς, για τους οποίους δικαιωματικά οφείλει να υπηρηφανεύται το χωριό μας, ο Μεσενικόλας.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB

© 2007 www.mesenikolas.gr | Developed and Hosted by Kataskevi eshop Plushost.gr | Supported by Fatsimare.gr