spacer.png, 0 kB
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΙΤΣΗΣ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ Εκτύπωση E-mail


Επαγγελματίες στα περασμένα στο χωριό μας ήταν οι σιδηρουργοί, η σιδεράδες, όπως τους έλεγαν που έφτιαναν εργαλεία. (Τσάπες- τσεκούρια- σφυριά- κλαδευτήρια- σκεπάρνια- βαριοπούλες- σφήνες- μαχαίρια), ακόμα καρφιά και πέταλα για να πεταλώνουν τα ζώα στο χωριό μας ήταν παλιά ο Απόστολος Xαλκιάς, που άφησε στο πόδι του το γιο του Θύμιο. Ήταν και οι αδερφοί του Χρήστος Ιωακείμ Θωμάς και Δημήτρης .Το επάγγελμα του πεταλωτή έκανε χρόνια στο Μεσενικόλα ο Παντελής Καταραχιάς, o Θωμάς Κρανιάς και ο Κώστας Μπακαλάκος.

ΣΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΙ Η ΣΑΜΑΡΑΔΕΣ. O Μανόλης Μιλτιάδης ήταν ένας από τους καλύτερους σαμαράδες στη περιοχή και ο γιος του Σωτήρης.

OΙ ΚΑΣΣΙΤΕΡΟΠΟΙΟΙ (ΤΕΝΕΚΕΤΣΙΔΕΣ). Αυτοί ήταν ξένοι, κατά το πλείστον Ηπειρώτες, εκτός από το Θωμά Καταραχιά που ήταν Μεσενικολίτης Μέσα στη δεκαετία του 50 εγκαταστάθηκε στο χωριό μας και έμεινε μόνιμα ο πολύ καλός τεχνίτης Θώδης Δημήτριος.

ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΕΣ. Οι αγροφύλακες διορίζονταν στην αρχή από τους Δημάρχους και αργότερα από το Κοινοτικό Συμβούλιο, ύστερα από συνεδρίαση στην οποία συντάσσονταν και το σχετικό πρακτικό. Υπήρξαν δε από ότι θυμάμαι και έχω σχετικά πληροφορηθεί οι, Μανιώτης Γεώργιος, Β. Ψημένος, γ. Ψημένος, Ν. Τσιώλης, Σπύρος Κορώνης, Πριονάς Γεώργιος, Μήτσου Βασίλειος, Πάλλας Γεώργιος και τελευταίος ο Καπερώνης Ηλίας. Μετά από αυτόν καταργήθηκε η αγροφυλακή στο χωριό μας.

ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΕΣ.Ο Λάμπρος Ιωακείμ, Απόστολος, Αλκιβιάδης Μηλιώνης, Απόστολος Παπαδημητρίου, Στέφανος Καρασιώτος, Αλέξανδρος Μήτσιος και Βάϊος Καλιάς.

ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΟΙ Άλλα επαγγέλματα ήταν οι Υποδηματοποιοί, (τσαγκάρηδες), τσαγκάρηδες ήταν ο Νικολάκης Μήτσου, ο Κωσταντούλης Θ, ο Χρ. Μήτσου, ο Θ. Κρανιάς, ο Κρακάς Γ, ο Σοφοκλής Μπαλάς, ο Απόστολος Παπαδημητρίου, ο Αχιλλέας Σκαμαγκούλης και ο Σ. Ποδηματάς, ο Γ. Μπλέτσας ο Γ. Παπαζήσης ο Γ. Σπανός και Τσαγανός Ιωάννης, ο Μιχάλης Ψάρρας, ο Ιωάννης Ποδηματάς, ο Κώτσιο- Γώγος και ο Βελεμέζης Δημήτριος. Σήμερα δεν υπάρχουν νέοι υποδηματοποιοί στο χωριό μας.

ΚOΥΡΕΙΣ. Oι πιο παλιοί Κουρείς, από το 1915 και εντεύθεν υπήρξαν ο Παπαγρηγορίου Α, ο Περιστεράς Δημήτριος, ο Σεραφείμ Χλίτσιος, ο Μιλτίαδης Μηλίτσης (πατέρας του γράφοντος), ο Χρήστος Μπακαλάκος, Απόστολος Κορώνης ο Βασίλης Ψημένος και ο επί πολλές δεκαετίες "μπαρμπέρης" του χωριού μας Σωτήρης Ιωακείμ. Σήμερα κουρείο στο χωριό διατηρεί, ο Γεώργιος Βαγγελόπουλος.

ΚΤΙΣΤΕΣ. O Μαστροβαγγέλης Παπαϊωάννου με τα παιδιά του Χρήστο και Γιάννη και ο Θωμάς Αγορίτσας, ήταν ονομαστοί κτίστες σε ολόκληρη την περιοχή . Περίφημοι πελεκητές πέτρας. Έκτισαν αρκετά σπίτια, Σχολεία και Εκκλησιές. Ο Γεώργιος  Πάλλας, και οι ,Σωτήρης και ο Θανάσης, Παπαϊωάννου. Κτίστες, υπάρχουν και σήμερα στο χωριό, ο Δημήτρης Μηλίτσης και ο Τάκης Φιλίππου. O μαστρογιώργος Πάλλας μας διηγήθηκε την παρακάτω σχετική ιστορία: Εργάζονταν σε κάποιο σπίτι που είχαν κάνει τη συμφωνία να ταΐζει τους μαστόρους ο οικοκύρης. Η γυναίκα του, τους έφτιανε κάθε μέρα σχεδόν τραχανά. Oι μαστόροι δυσαρεστημένοι από το φαγητό δεν έκαναν καλή δουλειά και ο ένας τοίχος του σπιτιού ύστερα από δυο χρόνια σαρίστηκε. Όταν η γυναίκα τού οικοδεσπότη συνάντησε στο δρόμο το μάστορα και του παραπονέθηκε για το γκρέμισμα του τοίχου της είπε:

(Αμ' τι ήθελες να σ’ κάμω, Τραχανά μό ’φκιαχνες, τραχανά σού 'φτιαξα).

ΔΙΚΟΛΑΒΟΙ. Στο Ειρηνοδικείο Μεσενικόλα το 1915 ειρηνοδίκης ήταν ο Βέος Νικόλαος και Γραμματέας ο Γιαννόπουλος Θωμάς. Παλαιότερα δεν υπήρχαν δικηγόροι, αλλά τις υποθέσεις τις αναλάμβαναν δικολάβοι, όπως οι Γεώργιος Κορκότζελος, ο Βασίλης Κόσσυβας, ο Ανδρέας Καζάσης και κάποιος Τσούλας από το Μορφοβούνι.

ΡΑΦΤΑΔΕΣ. Παλιοί ραφτάδες ήταν, ο Α. Αδάμος, ο Βασίλης Ζάχος, ο Νικόλαος Κατσιάκος, ο Κ. Νικολαϊδης, ο Ζάχος Ιωάννης, ο Περιστεράς Γιώργος. Ο Κατσιάκος Γιώργος και Γεώργιος Ιωακείμ. Σήμερα υπάρχει μόνο ο Βασιλούλης Θόδωρος.

ΒΑΡΕΛOΠOΙOI ή Βαρελάδες. Αυτοί κάθε χρόνο επισκεύαζαν τα χαλασμένα βαρέλια ή κατασκεύαζαν καινούργια από την αρχή. Την αποκλειστικότητα αυτή την διατηρούσαν οι αδερφοί Αντωνάκη, Κλεομένης, Αντώνης και Γεώργιος και οι Στυλογιανναίοι, Χρήστος και Ιωάννης,.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ διατηρούσαν στο χωριό αρκετά. O Στέλιος Κρανιάς, Δημήτριος. ο Α. ψάρρας, ο Τσαγανός Σεραφείμ, ο Κορώνης Αντώνης με τα παιδιά του Γιάννη και Θωμά. O Φιλίππου Δημήτριος, ο Τσαγανός Στέφανος, ο Ποδηματάς Κώστας, Τσαγανός ο Λευτέρης Ζούκας. O Σωτήρης Κορώνης . Σήμερα υπάρχουν τα καταστήματα των αδελφών Ζούκα, Μίμη Βασαρδάνη και Ηλία Καλιά.

ΚΑΦΕΝΕΙΑ. Παλαιότερα υπήρχαν του Α. Ζαχαρού, Ν. Καλιά, Ν. Καρασιώτου, Χ. Μπαλάφα, Α. Παπαγρηγορίου, Γρηγορίου Ιωακείμ, Αντωνάκη Θωμά, Τσαγανού Πέτρου, Χρήστου Καζάση, Α Τσούλα, Γεωργίου Παϊζάνου, Ψημένου Απόστολου, Σωτήρη Χαλιμούρδα, και Καζάση Θωμά. Σήμερα υπάρχουν του Βασαρδάνη και των Γεωργίου και Αρίστιππου Αντωνούλα .

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ συστηματικά δεν υπήρχαν τα παλιά τα χρόνια. Κάθε Κυριακή και γιορτή και πολλές φορές στο μέσον της Εβδομάδας, έσφαζαν αρκετά ζώα οι χασάπηδες, Παν. Αντωνούλας, ο Δ. Γιαννακός, ο Γ. Σφέτσιος, ο Κ. Τσιάμης, ο Τσιάμης Απόστολος, ο Ιωακείμ Ανδρέας, Χρήστος Ζουμπος, ο Γιαννάκης και ο γιος του Βασίλης Μηλίτσης Αναστάσιος Κυριαζής,. Τα αδέρφια Θωμάς και Κώστας Γιαννακός. Ο Αλκιβιάδης Αντωνούλας, ο Σεραφείμ Τσαγανός. Δημήτριος Καπερώνης, και Ερωτόκριτος Ψημένος. Tώρα διατηρεί κρεοπωλείο ο Απόστολος Καρακατσιάνης.

ΜΑΡΑΓΚOΙ. Το επάγγελμα αυτό, εξασκούσαν στο χωριό, ο Αναγνώστης Καλούτσας και ο γιος του Σεραφείμ, που κατάγονταν από τη Πεζούλα, Αλέξανδρος και Βασίλης Ψημένος Τσιακούμης), Γεώργιος Βασιλάκος, ο Τσιγάρας Δημήτριος, O Ζαχαρής που κατάγονταν από τη Πεζούλα και ο Κων. Παπαδημητρίου. Κατασκεύαζαν μικροέπιπλα αλλά προ παντός κουφώματα και στέγες σπιτιών.. Σήμερα στο Μεσενικόλα υπάρχει ένας και μοναδικός μαραγκός ο Κώστας Παπαγρηγορίου ή Παπαδημητρίου.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB

© 2007 www.mesenikolas.gr | Developed and Hosted by Kataskevi eshop Plushost.gr | Supported by Fatsimare.gr