spacer.png, 0 kB
ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΗΛΙΤΣΗ. Εκτύπωση E-mail

                ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ.

Με την άδεια και τη συναίνεση  του κ. Χρίστου Κοτρώτσου αποστέλλω στο internet τα προλεγόμενα για το νεοκδoθέν βιβλίο μου «ΤΑ ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ» Με την ευκαιρία αυτή, κάνω τη σκέψη πως πρέπει να γνωρίσουμε μερικά, λίγα φυσικά πράγματα, γύρω από τη ζωή και τα έργα του εκλεκτού αυτού επιστήμονα, που γνωρίζω πως θα εναντιωθώ και θα προσκρούσω στη μετριοφροσύνη του,  αν τον αποκαλέσω, όπως πράγματι του αξίζει, ότι είναι ένα  πραγματικό διαμάντι και ένας  φωτεινός φάρος, που τιμά ιδιαίτερα το Μεσενικόλα.

            Γεννήθηκε στο Μεσενικόλα το 1924. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο του Χωριού και συνέχισε τις Γυμνασιακές του σπουδές στην Καρδίτσα. Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στρατεύτηκε το 1947 και έγινε έφεδρος αξιωματικός. Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις το 1948 και τραυματίστηκε στο πόλεμο. Μετατάχτηκε σε κατάσταση πολεμικής διαθεσιμότητας με το Νόμο 4506/30 ως αξιωματικός, ανάπηρος πολέμου. Τιμήθηκε με το μετάλλιο του πολεμικού Σταυρού Γ! και με το παράσημο του Αργυρού Σταυρού μετά ξιφών.

Το 1949 πήρε το πτυχίο της Θεολογίας. Μετεκπαιδεύτηκε στο διδασκαλείο Μέσης Εκπαιδεύσεως, στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή Αθηνών επί διετία, από το 1963-65, από όπου έλαβε το Παιδαγωγικό πτυχίο. Ταυτόχρονα σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε το πτυχίο της κλασικής φιλολογίας. Μεγάλη ήταν και οι προσφορές του, εκτός από τα Γυμνάσια Καρδίτσας και Παλαμά που δίδαξε, και στα Γυμνάσια κα Λύκεια της Ν. Φιλαδέλφειας και Αγίων Αναργύρων Αττικής που υπηρέτησε για τις οποίες τιμήθηκε με τα  χρυσό βραβείο Άτταλος  Β!, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου  της πόλης  Ν. Φιλαδέλφειας. στην οποία είναι μόνιμος κάτοικος.                                            

Το 1971 έγινε Διοικητικός Επιθεωρητής Μ.Ε και Υπηρέτησε στους Νομούς Λασιθίου Κρήτης και Πειραιώς. Ύστερα από επανάκριση το 1976 προήχθη σε Γενικό Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης και τοποθετήθηκε στους Νομούς Πρέβεζας και Λευκάδας με έδρα την Πρέβεζα. Το 1979 μετατέθηκε στην Αθήνα ως Γενικός Επιθεωρητής Μ.Ε. Θεολόγων της Ανατολικής Αττικής-Ανατολικής Στερεάς και Νήσων. Τελικά το 1980 τοποθετήθηκε στη Α! Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής ως προϊστάμενος Γενικός Επιθεωρητής και εισηγητής του Νομάρχου Ανατολικής Αττικής των περιφερειών Μέσης Εκπαιδεύσεως Α! Β. Γ και Δ. Από τη θέση αυτή παραιτήθηκε όταν συνταξιοδοτήθηκε το έτος 1982. Εκτός των άλλων επέδειξε και αξιόλογη συγγραφική ικανότητα. Το 2005 εξέδωσε το εξαιρετικό πόνημα «Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ- ΔΙΟΝΥΣΙΑΣΤΗΣ 1866-1933» και το 2008 «ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΉΣΕΙΣ» καθώς και «ΟΙ ΛΟΓΑΔΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ 1453-1821»

 

 « Η αγάπη προς τη μητέρα είναι όσιον.

  Μητέρα δε καθείς έχει την ιδική του.

 Κοινή δε  πάντων μήτηρ εστίν Πατρίς»

                                                                                                             ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

 

                 Η αγάπη αυτή κατά τον συγγραφέα, όπως ομολογεί  ο ίδιος στον πρόλογο της Β! έκδοσης «πυροδότησε εντός του, το «έναυσμα», για τη συγγραφή της ιστορίας των Θεσσαλικών  ΑΓΡΑΦΩΝ. Έρευνα πολυετής και μελέτη ενδελεχής της τοπικής ιστορίας, ώθησαν τον διακεκριμένο συγχωριανό, πολιτ. Συντ/χο διδάσκαλο Δ/ντή Α! και πτυχιούχο της Παντείου Σχολής Αθηνών, κ. Χρήστο Μιλτ. Μηλίτση, φίλο μου  απ’ τα μαθητικά χρόνια, εκ πατρώων φίλων, γηγενή Μεσενικολίτη, συγγραφέα, ιστορικό, αρθρογράφο και ποιητή, να γράψει για τη γενέτειρα το, το Μεσενικόλα-Καρδίτσας και την ευρύτερη περιοχή.

         Επί μακρά έτη ασχολήθηκε εργαζόμενος νύχτα –μέρα, με τη συλλογή των αναγκαίων στοιχείων, την προσεχτική για δεκαετίες, μελέτη και εξέταση, αλλά και την ταξινόμηση και κατάταξη του υλικού. Τελικά κατέγραψε οριστικά και παρέδωσε στο φως της δημοσιότητας, το περισπούδαστο Βιβλίο του,  «ΑΓΡΑΦΑ» στην Καρδίτσα  το 1997, το μεγάλο όνειρο της ζωής του με τα ανάλογα φωτογραφικά θέματα.    Το πρωτότυπο για τότε, μεγάλο πόνημα και εγχείρημα, με τις 354 σελίδες του, έτυχε εξαιρετικής αποδοχής από το αναγνωστικό κοινό, με συνέπεια την ταχύτατη εξάντληση των αποθεμάτων του. Είναι ένα έργο κυρίως ιστορικό και πολυσχιδές, γραμμένο με αντικειμενικότητα στην εξιστόρηση και περιγραφή της μεθοδικής συγγραφής, αναγκαία για τον τόπο μας και ευκολοδιάβαστο από κάθε ενδιαφερόμενο .

Στα περιεχόμενα του αναφέρεται διεξοδικά στην ιστορία των ΑΓΡΑΦΩΝ της Θεσσαλίας ιδίως και  στο ξεσηκωμό του γένους άμεσα κατά των Τούρκων κατακτητών. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του  ακούμε να αχολογούν τα σήμαντρα και τα καριοφίλια της Κλεφτουριάς στις δαντελωτές κορφές των Αγράφων, στις λαγκαδιές, στις ρεματιές στις κοιλάδες, στα δάση και στα φαράγγια, που στέλνουν τα μηνύματα  του ξεσηκωμού για το λυτρωμό του έθνους.

         Θα βρει επίσης, ο αναγνώστης τα δημοτικά τραγούδια που εξυμνούν τη Κλεφτουριά  και τραγουδιούνται σε όλη την Ελλάδα, όπως τα κατέγραψε η λαϊκή Μούσα. Ο συγγραφέας κάνει μια συνολική εκτίμηση της ιστορίας και της λαϊκής μας παράδοσης. Στις σελίδες του βιβλίου του παρελαύνουν, αρχαιολογία, ιστορία, Θρησκεία, λαογραφία, παραδόσεις, ήθη και έθιμα. Είναι μια ποικιλία  γνώσεων και γεγονότων, που διδάσκουν και φρονηματίζουν, καλλιεργώντας τη πίστη στις αξίες της ζωής και την αφοσίωση στα ύψιστα   αγαθά της Πατρίδας και του Έθνους. Ο συγγραφέας πέταξε με τα φτερά της φαντασίας του σαν μέλισσα σε λουλούδι και έπλεξε με υφάδι  την  ιστορία των Αγράφων το αγιοκέρι που φώτισε πολλές απόκρυφες γωνιές  για την ηρωική αυτή περιοχή της χώρας μας.

        Το βιβλίο του έχει εξόχως πλούσια θεματολογία. Αρχίζει απ’ τα Ομηρικά χρόνια  και κάνει μια διαχρονική διαδρομή, αναφέροντας όλους τους λαούς πού πέρασαν  από την περιοχή: Πελασγούς, Δωριείς, Αλεβάδες, Θεσσαλούς, Δόλοπες, Σλάβους, Ρωμαίους και Τούρκους. Εξυμνεί τους αγώνες των Κλεφτοαρματολών  και φέρνει τον Αναγνώστη να πετάξει με τα φτερά της φαντασίας του πάνω στα χιλιοτραγουδισμένα ΆΓΡΑΦΑ, στα λημέρια του Δίπλα, των Μπουκουβαλέων, του Κατσαντώνη και Καραϊσκάκη. Του δίνει τη δυνατότητα να ζήσει νοερά  τη κλεφτική ζωή, να γνωρίσει τους αγώνες τους, να θαυμάσει τον ηρωισμό τους, την τόλμη τους, τη παλικαριά τους και να αισθανθεί έναν απέριττο ενθουσιασμό και μια μεγάλη Εθνική υπερηφάνεια. Αναφέρεται επίσης αμερόληπτα  στην Εθνική Αντίσταση 1940-45  και με αλφαβητική σειρά δίνει χιλιάδες  παροιμίες που είναι βγαλμένες απ’ τα βιώματα του λαού.

          Χωρίς περιστροφές, είναι ένα βιβλίο  με αξιώσεις στα θέματα που αναπτύσσει. Ήταν αυτό που  έλειπε και το πραγματοποίησε ο εκλεχτός φίλος και δόκιμος Συγγραφέας. Τιμά ιδιαιτέρως τον ίδιο και το Μεσενικόλα μας. Τώρα το επανεκδίδει με τον ίδιο τίτλο-όνομα, ΑΓΡΑΦΑ εμπλουτισμένο με πολλά νέα στοιχεία, αναγκαίες προεκτάσεις και αναφορές και  με αναδιάταξη της ύλης στα «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ»

          Η νέα έκδοση είναι συμπληρωμένη, επαυξημένη και ολοκληρωμένη με πολλά άλλα ιστορικά γεγονότα  και θέματα που μας τα παρουσιάζει. Ο χώρος του Μεσενικόλα, παλαιά έδρα του τέως Δήμου  της ΝΕΒΡΟΠΟΛΕΩΣ μέχρι το 1912 αποτελούσε το επίκεντρο  ευρείας περιοχής των Θεσσαλικών Αγράφων, που στο σύνολο της είχε κοινά ιστορικά, κοινωνιολογικά, οικονομικά, εθιμοτυπικά, πολιτιστικά, λαογραφικά και άλλα χαρακτηριστικά και συνεπώς θα ήταν αδύνατον να απομονωθεί, για να αποτελέσει ανεξάρτητο τμήμα, προς ιστορική έρευνα, μελέτη και αυτοτελή περιγραφή.

           Όλα τα ανωτέρω, ο δεινός συγγραφέας κατόρθωσε να τα ξεπεράσει. Αναζήτησε και συγκέντρωσε  με πληρότητα τα ιστορικά δεδομένα αντιμετωπίζοντας ανυπέρβλητες δυσχέρειες και εγγενή προσκόμματα, κάθε νέα δυσκολία ή πρόβλημα με την απαιτούμενη  δεξιοτεχνία. Ανέτρεξε στις πηγές, αναζητώντας τα ενδιαφέροντα στοιχεία, τα κατασπαρμένα  σε μια τεράστια και πλούσια βιβλιογραφία, που παραθέτει στο τέλος του βιβλίου του.

            Πιστεύω ότι το νέο βιβλίο, που παραδίδει στους επιγενόμενους ,θα αποβεί όχι μόνον χρήσιμο και αναγκαίο εθνικά και πολιτισμικά, αλλά και πολυσήμαντο ιστορικά , πλήρως διαφωτιστικό για τους ενδιαφερόμενους και το ευρύτερο κοινό. Ελπίζω τέλος και το πιστεύω ότι  ότι θα προκύψουν  θετικά αποτελέσματα, από την ιστορική κατά κύριο λόγο συγγραφή του.

                Χρίστος Γ. Κοτρώτσος

                                                                                                   Θεολόγος-Φιλόλογος

 τ. Γεν. Επιθ/της Μ.Ε

Νέα Φιλ/φεια, Φεβρουάριος  2009

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB

© 2007 www.mesenikolas.gr | Developed and Hosted by Kataskevi eshop Plushost.gr | Supported by Fatsimare.gr