spacer.png, 0 kB
Τα νέα του χωριού
To πρώτο χιόνι. Εκτύπωση E-mail
13 του Δεκέμβρη και η μέρα ξύπνησε κάτασπρη στο χωριό μας. Παρά την όρεξη που είχε στην αρχή, γρήγορα σταμάτησε η χιονόπτωση και έτσι όλα ηρέμησαν. Καλό χειμώνα λοιπόν και εις άλλα με υγεία.
 
28η Οκτωβρίου. Εκτύπωση E-mail
Με πολύ καλό καιρό και αρκετό κόσμο γιορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου στο χωριό μας. Συγκινητική η προσπάθεια του δασκάλου Θωμά Ξάφη με τις μόλις δύο πια μαθήτριες του δημοτικού μας σχολείου να κρατήσουν για άλλη μια φορά ζωντανό το νόημα της μέρας. Μετά την δοξολογία είχαμε κατάθεση στεφάνων, παρέλαση και σχολική γιορτή. Για άλλη μια φορά εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας ιδιαίτερα στα δύο κοριτσάκια για την πραγματικά μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν. Ας ελπίσουμε ότι φέτος δεν είναι η τελευταία χρονιά με σχολικές γιορτές στο χωριό μας.
 
Προσφορές στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο. Εκτύπωση E-mail
Στον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Μεσενικόλα προσέφεραν: Η κ. Έφη Γ. Ράικου 20 ευρώ. Η κ. Φούλα Κάτσιανου 50 ευρώ στη μνήμη του συζύγου της Γιάννη Σπανού. Ανώνυμη Μεσενικολίτισα 20 ευρώ. Το Δ.Σ. του συλλόγου ευχαριστεί θερμά.
 
Κρασί ΠΟΠ Μεσενικόλα. Εκτύπωση E-mail
Και με την πρώτη ιστορική του ετικέτα ξανακυκλοφορεί στην αγορά το κόκκινο ξηρό κρασί ΠΟΠ Μεσενικόλα.
Το παρουσίασε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, σε ειδική εκδήλωση, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικού τομέα Καρδίτσας «ΔΙΟΝΥΣΟΣ».
Στους παρευρισκόμενους μίλησε αρχικά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Φώτης Γκαζούνης καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας τους συνεργάτες για την προσπάθεια που έκανε δυνατή την παραγωγή και εμφιάλωση του ΠΟΠ Μεσενικόλα, αυτή τη φορά από τον Διόνυσο.
Παράλληλα αναφέρθηκε στα προβλήματα στον χώρο της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας και στην μεγάλη επιδείνωση που προέκυψε με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του κρασιού, ο οποίος, όπως υποστήριξε, και άδικος είναι και δημιουργεί προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού για τους συνεταιρισμούς και κυρίως συμβάλει στην αύξηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Αν και συζητείται, συνέχισε, τελευταία η κατάργηση του μέτρου, η ζημιά πλέον για το συνεταιριστικό κίνημα είναι τεράστια.
Μιλώντας στη συνέχεια ο χημικός Οινολόγος Χρήστος Ρέππας, έκανε μια σύντομη αναδρομή στο κρασί Μεσενικόλα και την καταχώρησή του ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευση), τονίζοντας ότι η πρώτη εμφιάλωση έγινε το 1996 και αφορούσε στην εσοδεία 1995, με πρώτο εμφιαλωτή την ΕΑΣ Καρδίτσας και ακολούθησαν δύο ιδιωτικά οινοποιεία που συνέβαλαν στην προώθηση του συγκεκριμένου κρασιού πανελλαδικά.
Ακόμα τόνισε ότι η παραγωγή του συγκεκριμένου οίνου διέπεται από προδιαγραφές και προϋποθέσεις. Οι ποικιλίες που συμμετέχουν στην οινοποίηση είναι η ντόπια γηγενής και μοναδική στην Ελλάδα «Μαύρο Μεσενικόλα» κατά 70% και οι ποικιλίες syrach και carignan κατά 30%. Οι ποικιλίες αυτές πρόσθεσε πρέπει να καλλιεργούνται αποκλειστικά εντός της οριοθετημένης αμπελουργικής ζώνης των κοινοτήτων Μοσχάτου, Μεσενικόλα, Μορφοβουνίου του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, που έχουν υψόμετρο έως 750 μέτρα.
Επίσης αναφέρθηκε στην διαδικασία παραγωγής αλλά και σε στοιχεία που δίνουν τα χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο κρασί, που κυκλοφορεί σε φιάλη 750ml. Κατέληξε λέγοντας ότι το ΠΟΠ Μεσενικόλα που παρουσιάζει ο Συνεταιρισμός είναι 12,5%, έχει ρουμπινί χρώμα, σύνθετο άρωμα φρούτων του δάσους, σώμα πλούσιο με αρκετές τανίνες, ισορροπημένη γεύση και βελούδινη επίγευση.
Ολοκληρώνοντας υποστήριξε ότι το 2017 ήταν μία εξαιρετική χρονιά, που τα σταφύλια ωρίμασαν φυσιολογικά, με υψηλούς σακχαρικούς τίτλους και πλούσιο φαινολικό δυναμικό. Ο «Διόνυσος» θα εμφιαλώσει συνολικά 3.700 λίτρα από το νέο κρασί, κυρίως σε φιάλες των 750 ml, ενώ στο σχεδιασμό είναι και εμφιάλωση σε 187 ml, για χρήση κυρίως από καφετέριες.
Με το τέλος των ομιλιών ακολούθησε η ουσιαστική παρουσίαση με τους παριστάμενους να δοκιμάζουν το νέο κρασί του «Διόνυσου» και να δηλώνουν ενθουσιασμένοι.
 
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΙΤΗΣ Εκτύπωση E-mailΈφυγε από τη ζωή σε ηλικία ογδόντα έξι ετών ο Μεσενικολίτης εκπαιδευτικός Αχιλλέας Παλαιοκαρίτης.

Ο καθηγητής μαθηματικών Αχιλλέας Παλαιοκαρίτης υπήρξε δάσκαλος για όλα σχεδόν τα παιδιά του χωριού μας και άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός στην κοινωνία του Μεσενικόλα.

Ήταν ο μεγαλύτερος από τα πέντε παιδιά του Θεοδόση και της Αναστασίας Παλαιοκαρίτη.

Από μικρός μαθητής δημοτικού, όντας παιδί φτωχής οικογένειας, πήγαινε στα αμπέλια και στα ζώα ενώ πάντα είχε μαζί του βιβλίο για να διαβάζει. Με την παρότρυνση των δασκάλων του συνέχισε στο γυμνάσιο στην Καρδίτσα. Έδωσε εξετάσεις και μπήκε στο μαθηματικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. (Α.Π.Θ.)

Πήρε το πτυχίο του μαθηματικού με βαθμό λίαν καλώς και μετά πήγε στον στρατό όπου υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός.

Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Καρδίτσα, όπου άνοιξε φροντιστήριο το οποίο διατήρησε για πάνω από 40 χρόνια.

Χωρίς να ξέρει κανείς μέσω της εκκλησίας, όποια παιδιά ήταν ορφανά ή άπορα τα έπαιρνε δωρεάν στο φροντιστήριο. Μεγάλη βοήθεια επίσης έδωσε αφιλοκερδώς και σε όλα τα φτωχά παιδιά του χωριού μας.

Υπήρξε άριστος επιστήμων και έγραψε βιβλίο μαθηματικών.

Όταν συνταξιοδοτήθηκε τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του από τον σύλλογο φροντιστών Καρδίτσας και από το παράρτημα Καρδίτσας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Αλλά και στην κοινωνία υπήρξε γενικότερα δραστήριος άνθρωπος με ευρύτερη προσφορά. Ήταν αρκετές φορές μέλος του Δ.Σ. αλλά και πρόεδρος του συλλόγου φροντιστών Καρδίτσας όπως επίσης και μέλος του Δ.Σ. του παραρτήματος Καρδίτσας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Στο χωριό μας εκλέχθηκε κοινοτικός σύμβουλος την τετραετία 1982-1986 με πρόεδρο τον φίλο του Χρυσούλη Κορώνη.

Ήταν παντρεμένος με την φιλόλογο Κωνσταντία Γαρίτου με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά.

Πάντα αισιόδοξος και χαμογελαστός έδινε κουράγιο σε όλους γύρω του, ενώ ακόμα και έως λίγες μέρες πριν τον θάνατό του ασχολούνταν καθημερινά αρκετές ώρες με τα μαθηματικά λύνοντας ασκήσεις.

Θα ζει πάντα στις αναμνήσεις μας και θα συνεχίσει να μας διδάσκει θάρρος καλοσύνη και αισιοδοξία.

Αιωνία του η μνήμη. 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 18 από 434
spacer.png, 0 kB

© 2007 www.mesenikolas.gr | Developed and Hosted by Kataskevi eshop Plushost.gr | Supported by Fatsimare.gr