spacer.png, 0 kB
Τα νέα του χωριού
Αποφραφή του 1454-1455 Εκτύπωση E-mail
Σκαλίζοντας την απογραφή του 1454-1455 ανακαλύψαμε άλλες δέκα οικογένειες Μεσενικολιτών εκείνης της εποχής. Όπως είναι γνωστό το περασμένο καλοκαίρι είχαμε φέρει στο φώς τα ονόματα των αρχηγών 42 οικογενειών καθώς και 15 ανύπανδρων ανδρών που πλήρωναν φόρους στον τιμαριώτη του χωριού Χουσεΐν γιο του Τιμουρντάρ. Υπήρχαν όμως όπως διαπιστώνουμε τώρα άλλες δέκα οικογένειες του χωριού που πλήρωναν όλους τους φόρους στον ίδιο τιμαριώτη, εκτός από τον φόρο προβάτων και τη σπέντζα (είδος κεφαλικού φόρου - 25 άσπρα ανά οικογένεια) τα οποία πλήρωναν οι δύο πρώτες στον Μουχαμέντ Μπέη και οι άλλες οκτώ στον Χασί Μπέη και για το λόγο αυτό είναι καταγραμμένες στους καταλόγους που αφορούν αυτούς τους τιμαριώτες. Τα ονόματα λοιπόν των αρχηγών των δέκα αυτών οικογενειών του Μεσενικόλα είναι τα εξής: Ανδρέας Τζοντίλας, Δημήτρης Τζοντίλας, Γιώργης Χάρκας, Δημήτρης Χάρκας, Γιώργης Θοδωρής, Γιώργης Πάσχος, Κώστας Πάσχος , Γιαχσής Θοδωρέλης, Γιάννης Πάσχος, Θόδωρος Βασίλης. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τον κύριο Γεώργιο Λιακόπουλο διδάκτορα Οθωμανολόγο του τμήματος Τουρκικών και σύγχρονων Ασιατικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών για την πολύτιμη βοήθειά του.
 
Παρουσίαση βιβλίου του Αλέκου Ζούκα. Εκτύπωση E-mail
Την Τετάρτη 24 Απριλίου στις 8 και μισή το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Αλέκου Ζούκα "Στην Χίο με τον Anatol de Meibohm". Η εκδήλωση θα γίνει στα Εξάρχεια Θεμιστοκλέους 66 στο Nosotros.
 
Όλα τα βίντεο του χωριού μας με ένα κλικ Εκτύπωση E-mail
Η κ. Αναστασία Γκανούρη έφτιαξε στο διαδίκτυο μία λίστα αναπαραγωγής όλων των video που έχει ανεβάσει για τον Μεσενικόλα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί όποιος θέλει να τα παρακολουθήσει όλα (με τη σειρά που ανέβηκαν χρονικά) χωρίς να είναι αναγκασμένος να τα ψάχνει ένα - ένα και να παιδεύεται να τα βρει. Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο βγαίνετε στη λίστα αναπαραγωγής. Εκεί πατάτε : "Αναπαραγωγή όλων" , και η λίστα ξεκινά να παίζει προβάλλοντας πρώτα το τελευταίο (το πιο πρόσφατο) βίντεο που ανέβηκε. Καλή Διασκέδαση! http://www.youtube.com/playlist?list=PL43AE39FEF1AFF327
 
Τώρα που ανθίζουν τα κλαριά. Εκτύπωση E-mail
Η άνοιξη επελαύνει στο χωριό μας και κατακυριεύει τα πάντα. Τα δέντρα πρασίνισαν. Τα αγριολούλουδα, οι παπαρούνες και οι κουτσουπιές σκορπάνε τα χρώματά τους σαν πινελιές πάνω στο ανοιξιάτικο χαλί της φύσης. Η κ. Αγαθή Ιωακείμ γέμισε για μια ακόμα φορά το μπαλκόνι και τον κήπο της με κατακόκκινες τουλίπες. Κι όμως η ανθρώπινη ασχήμια δεν λέει να σταματήσει. Δεν είναι μόνο τα κάθε λογής σκουπίδια που πετιούνται εδώ κι εκεί, όπως είδαμε και στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η Νεβρόπολη στο τελευταίο της φύλλο. Είναι και κάποιος ή κάποιοι αχαρακτήριστοι χωριανοί που έριξαν φόλες με αποτέλεσμα να δηλητηριαστούν και να πεθάνουν οι σκύλοι και οι γάτες που ζούσαν στο χωριό. Τι να πει κανένας, θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμα για να γίνουμε όλοι οι άνθρωποι αληθινοί άνθρωποι.
 
25η Μαρτίου. Εκτύπωση E-mail
Με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις γιορτάστηκε και φέτος στο χωριό μας η ελληνική επανάσταση του 1821. Τελέστηκε η δοξολογία, η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας και το δημοτικό σχολείο του χωριού μας. Ακολούθησε μαθητική παρέλαση και η γιορτούλα στην καφετέρια. Οι εκδηλώσεις καταγράφηκαν και σε βίντεο από την κ. Αναστασία Γκανούρη ώστε να μπορούν να τις δουν οι Μεσενικολίτες σε όλο τον κόσμο.
 
<< Αρχική < Προηγ. 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 208 - 216 από 441
spacer.png, 0 kB

© 2007 www.mesenikolas.gr | Developed and Hosted by Kataskevi eshop Plushost.gr | Supported by Fatsimare.gr