Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία ογδόντα έξι ετών ο Μεσενικολίτης εκπαιδευτικός Αχιλλέας Παλαιοκαρίτης.
Ο καθηγητής μαθηματικών Αχιλλέας Παλαιοκαρίτης υπήρξε δάσκαλος για όλα σχεδόν τα παιδιά του χωριού μας και άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός στην κοινωνία του Μεσενικόλα.
Ήταν ο μεγαλύτερος από τα πέντε παιδιά του Θεοδόση και της Αναστασίας Παλαιοκαρίτη.
Από μικρός μαθητής δημοτικού, όντας παιδί φτωχής οικογένειας, πήγαινε στα αμπέλια και στα ζώα ενώ πάντα είχε μαζί του βιβλίο για να διαβάζει. Με την παρότρυνση των δασκάλων του συνέχισε στο γυμνάσιο στην Καρδίτσα. Έδωσε εξετάσεις και μπήκε στο μαθηματικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. (Α.Π.Θ.)
Πήρε το πτυχίο του μαθηματικού με βαθμό λίαν καλώς και μετά πήγε στον στρατό όπου υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός.
Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Καρδίτσα, όπου άνοιξε φροντιστήριο το οποίο διατήρησε για πάνω από 40 χρόνια.
Χωρίς να ξέρει κανείς μέσω της εκκλησίας, όποια παιδιά ήταν ορφανά ή άπορα τα έπαιρνε δωρεάν στο φροντιστήριο. Μεγάλη βοήθεια επίσης έδωσε αφιλοκερδώς και σε όλα τα φτωχά παιδιά του χωριού μας.
Υπήρξε άριστος επιστήμων και έγραψε βιβλίο μαθηματικών.
Όταν συνταξιοδοτήθηκε τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του από τον σύλλογο φροντιστών Καρδίτσας και από το παράρτημα Καρδίτσας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Αλλά και στην κοινωνία υπήρξε γενικότερα δραστήριος άνθρωπος με ευρύτερη προσφορά. Ήταν αρκετές φορές μέλος του Δ.Σ. αλλά και πρόεδρος του συλλόγου φροντιστών Καρδίτσας όπως επίσης και μέλος του Δ.Σ. του παραρτήματος Καρδίτσας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Στο χωριό μας εκλέχθηκε κοινοτικός σύμβουλος την τετραετία 1982-1986 με πρόεδρο τον φίλο του Χρυσούλη Κορώνη.
Ήταν παντρεμένος με την φιλόλογο Κωνσταντία Γαρίτου με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά.
Πάντα αισιόδοξος και χαμογελαστός έδινε κουράγιο σε όλους γύρω του, ενώ ακόμα και έως λίγες μέρες πριν τον θάνατό του ασχολούνταν καθημερινά αρκετές ώρες με τα μαθηματικά λύνοντας ασκήσεις.
Θα ζει πάντα στις αναμνήσεις μας και θα συνεχίσει να μας διδάσκει θάρρος καλοσύνη και αισιοδοξία.
Αιωνία του η μνήμη.
|